Jdi na obsah Jdi na menu
 


O nás

OFICIÁLNÍ PROHLÁŠENÍ

 

Zdravíme návštěvníky domovských webových stránek zájmového kroužku robotiky!

Kroužek byl vytvořen na základní škole Studánka v Pardubicích.

Působí již od listopadu roku 2015 a průběh hodin řídí dobrovolník p. Edo Kralovič.

Cílem je motivace, směřována k rozvoji poznatků z oblasti robotiky, elektroniky a programování.

Prostřednictvím těchto webových stránek se snažíme rozšiřovat dosavadní úsilí tohoto kroužku.

 

      Začínali jsme ve škole bez dostupných materiálů, které by nám usnadnily práci a tak naše činnost probíhala v rámci našich možností. I přes to usilujeme, aby kroužek fungoval lépe a dál.

Děkujeme dnes již bývalé paní ředitelce Mgr. Iloně Nejedlé a taktéž nynějšímu řediteli Mgr. Filipu Patlevičovi za možnost vytvoření kroužku.

s pozdravem:                                                                                            Kroužek robotiky na Studánce dne 28.01. 2017.

 

 

       Zhodnocení naši činnosti po čtyřech letech. Od začátku až po dnešní dny pracujeme bez finanční, nebo materiální podpory rodičů, školy či jiné organizace. Scházeli jsme se jednou týdne po vyučování, po dobu 2 hodin, převážně v knihovně místní školy. Naše činnost spočívala hlavně na zájmu a aktivní činnosti každého člena kroužku. Počet členů kroužku byl během tohoto období různý, ale Adam, Michal a Filip byli přínosem a aktivní po celou dobu a to pracovitostí, rozsahem znalostí, originalitou nápadů, nebo organizačními schopnostmi. Tematické okruhy našich aktivit jsou vidět na webových stránkách kroužku.

                                                                                                              Kroužek robotiky na Studánce dne 13. 09. 2019

 

 

       Opět jsme v novém školním roce zahájili činnost kroužku  (7/10/2019). Scházíme se v učebně vaření. Po měsíce se počet členů ustálil na pět. Po předchozích zkušenostech jsme se dohodli pro členský poplatek 1000 kč na tento školní rok. Částku použijeme pro nákup vhodné stavebnice. Po dohodě byla volba na robotickou stavebnici - viz příspěvek

                    Aktivity -> Robotika -> Ring:bit V2 - Microbit výukový robot     ze dne  11.11.2019 

V březnu byl vyhlášen celostátně nouzový stav - opatření proti šíření koronaviru Covid-19. Pro karanténu se zrušilo ve školách vyučování a taktéž my jsme se nesetkávali. Kontakt a aktivita byla pouze přes internet až do konce školního roku.

                                                                                                                  Kroužek robotiky na Studánce dne 31.8.2020

 

    Nastal nový školní rok a kroužek opět zahájil činnost od 07/09/2020 setkáváním a řešením zvolených témat - hlavně z elektroniky; zatím v altánku areálu školy. Od října je opět zavřená škola z důvodu opatření proti šíření Covid-19, distanční výuka je přes internet. Naše setkávání je individuálně (po dohodě třeba na lavičce u školy), témata našich setkávání jsou konkrétní aplikace elektronických obvodů, viz příspěvky na našich web stránkách.

    Je půlka března 2021 a školy jsou stále uzavřené. Naše aktivity jsou pouze přes internet. Hlavní oblast našeho zájmu je umělá inteligence, konkrétně - takový úvod do strojového učení (v rámci základních a středních škol). Jde o velmi perspektivní směr, který již nepatří pouze k robotice, ale proniká prakticky i do netechnických oborů jako je medicína, biologie, ekonomie, psychologie, astronomie, atd. Jednotlivé příspěvky na webu odpovídají, doplňují a rozvíjejí konkrétní dotazy, nebo odezvy zájemců.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Kroužek robotiky na Studánce dne 17.3.2021       

 

Hodnocení aktivity kroužku za 2021

Blíží se konec roku 2021 a je vhodné celkově zhodnotit činnost kroužku za druhé pololetí. Zatím stále trvá omezení v setkávání členů kroužku, trvajícím opatřením proti šíření nákazy covid-19 a varianty omikron. Takže naše aktivita, byla zaměřena hlavně pro inspiraci členů kroužku, případně dalších zájemců co se dívají na naše web stránky:

  1. pokračování v úlohách strojové učení (převážně využití posilujícího učení - RL)
  2. příklady využití jazyka Scratch pro řešení úloh z mechaniky v podobě her
  3. různé vznášející a létající objekty (atraktivní oblast robotiky)
  4. upozornění na „Maker Faire 2021“, zajímavou akci v rámci republiky
  5. práce na autodráze

Dalším časově déle trvajícím pracovním tématem byl „detektor kovů“ na kterém se aktivně podílel Vojta Dvořák svojí konstrukcí. Také jsme prakticky hledali předměty pomoci profesionálního detektoru kovů Garrett Ace 250. 

        Aktuálním tématem je plánování a programování letů dronem. 

                                                                                                            Kroužek robotiky na Studánce dne 1.1.2022 

V druhém pololetí školního roku byla činnost kroužku zaměřena hlavně  na příklady z mechaniky. Některé z nich jsou prezentované na našich web stránkách. 

 

     Zahájením nového školního roku 2022/23, náš kroužek (jako všechny ostatní ve škole) také uvítal nové zájemce. Přihlásili se 3 zájemci, z nižších školních ročníků, takže situace je obdobná jako před 7 lety. Rozdíl je v tom, že máme na čem stavět a to jsou zkušenosti, pro předávání dovedností, nebo pro osvojování nových poznatků v oblasti lidské činnosti, které patří budoucnost. 

 

 

logo-oficialni.jpg

 
 

Aktuální čas

normální:

internetový:

co to je?

O nás

_____________________________________

Nezávislý zájmový kroužek robotiky na Studánce se zabývá poznatky o technice, jako je elektronika či programování. Věnujeme se různým problémům od nejjednodušších příkladů po složitější týkající se matematiky a fyziky.


Spojte se s námi!


Vyhledávání