Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak dopadl ,,S-ROBOT" na SPŠE 2016?

Soutěž nás ledacos naučila.

article preview

7. prosince r. 2016 se na střední elektrotechnické škole v Pardubicích odehrály soutěže. Nechybělo programování, elektrotechnika (pájení), ani robotika.

My se jedné takové rozhodli zúčastnit, S-ROBOT. Musím dodat, že jsme patřili do nižší kategorie než ostatní zúčastněné školy .

Cílem bylo navrhnout a sestrojit vozítko, které svrhne dva kužely a projede až do cíle pomocí Lego stavebnice Mindstorns EV3.

Soutěžící z kroužku (Michal Němeček a Adam Malíř)

Co jsme tak dlouho řešili? Na výběr jsme měli pouze dvě kola, takže jsme museli soustředit těžiště víc dolů. My však udělali pravý opak.

Každý měl vozítko jinak navrhnutý a ne o každém se dalo předpovídat, že splní cíl.

Měli jsme otevřený program v počítači, jež stačilo nahrát do robota, ale vůbec jsme nemuseli programovat, protože byl předem připravený.

Když začaly týmy postupovat do vedení, tak jsme se žačali stresovat.

Náš optimismus přestal fungovat.

Vozítko jsme v poslední chvilce dostavěli, ale pořád jsme museli myslet na rovnováhu, takže jsme došli poprvé na dráhu na start a spustili ho. Robot byl na poprvé špatně naprogramován, možná proto, že jsme trochu pozměnili program, takže rozevřel paže příliš pozdě. Paže narazily do kuželů a robot se převrátil o 90 stupňů. Druhý pokus opět nevyšel.

V soutěži mě trápilo neuznání. Bylo vidět, že další pokus jsme si nemohli dovolit, protože nezbýval čas.

I sebemnší nepodstatný detail může vaši práci dostat do problému, nebo jak cituje Stephen Hawking, „Až si příště bude někdo stěžovat, že jste udělali chybu, tak mu řekněte, že je to možná dobře. Protože bez nedokonalostí a chyb bych neexistoval ani já ani vy.“.

1. místo: Marek Mrskoč a Adéla Makarová.

Výhercům GRATULUJEME!

Soutěžící z kroužku: Michal Němeček a Adam Malíř.

 

 

Reference:

soutez.spse.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

Aktuální čas

normální:

internetový:

co to je?

O nás

_____________________________________

Nezávislý zájmový kroužek robotiky na Studánce se zabývá poznatky o technice, jako je elektronika či programování. Věnujeme se různým problémům od nejjednodušších příkladů po složitější týkající se matematiky a fyziky.


Spojte se s námi!


Vyhledávání